Jak ukryć rury w pokoju, aby to wyglądało estetycznie?

Mam w pokoju rury, które biegną wzdłuż ściany i szczerze mówiąc, strasznie mnie denerwują, bo psują cały wygląd wnętrza. Nie wiem, jak je zasłonić, żeby było ładnie i nie zabierało dużo miejsca. Myślałem o zasłonach, ale trochę się boję, że będą blokować ciepło. Może ktoś ma jakiś pomysł, jak to fajnie rozwiązać? Może jakaś zabudowa albo jakiś regał, żeby to zakryć? A może da się je jakoś wkomponować w wystrój, żeby wyglądały jak element dekoracyjny? Chętnie przyjmę wszelkie sugestie!

Można by spróbować dać długi karnisz i zasłony ale będą zabierać ciepło ewentualnie pomalować je na biało i dać białe długie firanki to zakryje na pewno a tak ciepła nie zabierze. Ja bym jeszcze pomyślałam o jakimś regale bez plecówki i w miejscu tych rurek wypełniła półki np książkami a w innych miejscach inne ozdoby i rośliny. W niektórych stylach można też spróbować je wyeksponować np pomalować na czarno i dać czarny karnisz czy dodatki ale to już trzeba by fajnie połączyć ze stylistyką całego mieszkania.Można by się również zastanowić nad zabudową z płyty karton gips: https://sklep.flexgips.com/zabudowy Możesz przejrzeć sobie takie zabudowy na tej stronie.

Ostatnia edycja:
wyczyścić papierem ściernym i ładnie pomalować. nie zakrywać. im bardziej będziesz chciała zakryć tym bardziej będzie widać (ze cos tam ukrywasz), w wielu domach rury są na wierzchu (tak się kiedyś budowało) I nikt nie zwraca na to uwagi :) ja to nawet swoje miedziane lubie ;-) tylko dbam o to żeby były wciąż miedziane :)

Powrót