Emerytura minimalna

Dzień dobry. Chciałam się zapytać jak jest liczona praca na 3/4 etatu do tych 20 lat potrzebnych do otrzymania emerytury minimalnej w przypadku kobiet. Czy jeśli będę pracować przez 20 lat na 3/4 etatu i będę otrzymywać 3/4 minimalnej krajowej to będzie mi przysługiwała emerytura minimalna w wieku 60 lat? Pozdrawiam 🙂

Witam, do minimalnej emerytury liczą się tzw. lata składkowe, a nie lata pracy na pełen etat. To oznacza, że jeśli masz płacone składki emerytalne, to nie ma znaczenia, czy pracujesz na cały etat, 3/4, umowę zlecenie, czy prowadzisz działalność gospodarczą. Ważne jest to, żeby pracodawca, zleceniodawca lub przedsiębiorca (w przypadku działalności gospodarczej) odprowadzał składki społeczne (bo składka emerytalna jest częścią składek społecznych). To, czy składki są odprowadzane, sprawdzisz na swoim konie PUE ZUS i pewnie w oddziale ZUS.

Witam, do minimalnej emerytury liczą się tzw. lata składkowe, a nie lata pracy na pełen etat. To oznacza, że jeśli masz płacone składki emerytalne, to nie ma znaczenia, czy pracujesz na cały etat, 3/4, umowę zlecenie, czy prowadzisz działalność gospodarczą. Ważne jest to, żeby pracodawca, zleceniodawca lub przedsiębiorca (w przypadku działalności gospodarczej) odprowadzał składki społeczne (bo składka emerytalna jest częścią składek społecznych). To, czy składki są odprowadzane, sprawdzisz na swoim konie PUE ZUS i pewnie w oddziale ZUS.
Dziękuję za odpowiedź 🙂 czyli nie trzeba zarabiać przez te 20 lat co najmniej minimalnej krajowej tak ? Bo gdzieś miałam informacje że jest liczone proporcjonalnie do minimalnej krajowej ... Np jeśli zarabiasz miesięcznie połowę minimalnej krajowej to jest liczone 6 miesięcy do tych 20 lat potrzebnych do uzyskania emerytury minimalnej.

Powrót