Burgund- hit czy kit?

Pegazdesign

Babska Firma
Ekspert
Dziś przychodzę do Was porozmawiać o kolorach- a w sumie o jednym szczególnym.

Osobiście uwielbiam wnętrza nasycone kolorem, wole je dużo bardziej od tych neutralnych i "bezpiecznych " .

A ponieważ zbliża się weekend - więc na tapecie pojawia się kolor wina- burgund.

Burgund – kolor głęboki, zmysłowy, pełen tajemnicy. Symbolizuje luksus, pasję i siłę. W psychologii kolorów burgund może wywoływać uczucia elegancji i wyrafinowania, ale jego nadmiar może prowadzić do przytłoczenia i uczucia ciężkości.

W neuroarchitekturze, która bada wpływ środowiska na nasz mózg, burgund stosowany z umiarem może stymulować kreatywność i poczucie bezpieczeństwa. Jednak zbyt intensywne użycie tego koloru w przestrzeni może prowadzić do nadmiernego pobudzenia i niepokoju.

Podczas Milan Design Week 2025 burgund zdominował ekspozycje wielu renomowanych marek. Studio Albion Nord zastosowało go w formie „color drench”, tworząc przytulne, kinowe wnętrza. Kingston Lafferty Design połączyło burgund z oberżyną i czerwienią, uzyskując dramatyczny efekt w holu wejściowym. Miriam Frowein z Londynu zestawiła lakierowane fronty w odcieniu burgundu z marmurem Rosso Levanto, tworząc nowoczesną kuchnię z nutą klasyki. ([Livingetc][1])

Aby burgund nie przytłaczał, warto łączyć go z neutralnymi barwami, takimi jak beż, szarość czy złoto. Tkaniny o bogatej fakturze, jak welur czy kaszmir, podkreślają jego głębię, a dodatki w odcieniach różu czy błękitu dodają lekkości.

Burgund to kolor, który potrafi przemienić zwykłe wnętrze w przestrzeń pełną charakteru i klasy. Jednak jego siła tkwi w umiejętnym zastosowaniu. Czy w Twoim domu burgund będzie hitem czy kitem?

A wy boicie się kolorów ,unikacie ich we wnętrzu czy wręcz na odwrót?

Załączam Wam mały poradnik z kolorem w roli głównej.
hommes-studio-journal-living-gallery-on-madison-avenue-by-kelly-behun-11-768x512.jpg burgundy-color-trends-2025-CAPSULE-PLAZA_Panton-Lounge_10CC_DSC2000.jpg02_PS_SALONE-24_GUCCI-DESIGN-ANCORA_TACCHINI.jpg

Uwielbiam burgund szczególnie w ubraniach :) Ostatnio widziałam wnętrze wykończone akcentami w tym kolorze i wyglądało bardzo luksusowo. Myślę, że ten kolor świetnie się sprawdzi w dodatkach do wystroju :)

Uwielbiam burgund szczególnie w ubraniach :) Ostatnio widziałam wnętrze wykończone akcentami w tym kolorze i wyglądało bardzo luksusowo. Myślę, że ten kolor świetnie się sprawdzi w dodatkach do wystroju :)
To prawda jest to przepiekny , elegancki kolor. Pieknie się prezentuje w połączeniu z turkusami,zeleniami, złotem, miedzią. Można tak wymieniać :)
Jest też bardzo twarzowy w ubraniach :)
Wnętrza w nim też są bardzo twarzowe

Świetny! Tylko wnętrze musi byc duże i trzeba często kurze wycierać :ROFLMAO:
w sumie kurz widać najmniej tylko na białym :)
choć też nie do końca-
Byłam posiadaczka całej białej łazienki- podłoga też :( To był strzał w kolano. Sprzatanie 3 razy dziennie albo po każdym wejściu do łazienki. Nigdy więcej!
A u was króluje kolor ? Czy stawiacie na klasyczne bezpieczne barwy?

Burgund i butelkowa zieleń HIT! Marzy mi się taki pokój z barkiem, projektorwm na ścianie, skórzanymi czarnymi fotelami. Połączyłabym burgund, czerń i butelkową zieleń. Zamiast żyrandola podswietlany sufotowy wentylator. Na sxianach kinkiety, w oknach czarne grube drwaniane żaluzje. Rozmarzylam się.

Burgund i butelkowa zieleń HIT! Marzy mi się taki pokój z barkiem, projektorwm na ścianie, skórzanymi czarnymi fotelami. Połączyłabym burgund, czerń i butelkową zieleń. Zamiast żyrandola podswietlany sufotowy wentylator. Na sxianach kinkiety, w oknach czarne grube drwaniane żaluzje. Rozmarzylam się.
brzmi rewelacyjnie. Kolory i tkaniny potrafia zbudowac nastrój.
A jaki nastrój Ty zbudujesz z burgundem?

Powrót