Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Hej!
Chciałabym zapytać czy są tu osoby, które mają alergie na hybrydy marki semilac i czy inne lakiery hybrydowe podobnie uczulają? Robię sobie paznokcie już pare lat i nie chciałabym z tego zrezygnować, a znaleźć jakaś niealergiczną markę, mam nadzieje ze taka istnieje.
Mnie uczulił Semilac i rok czasu moje dłonie dochodziły do siebie. Teraz znów robię - Indigo, Victoria Vynn są ok, nic się nie dzieje
U mnie uczulenie to było pieczenie, pęcherze wokół paznokci, później pękanie skóry wokół a docelowo skóra schodziła mi z dłoni do samych nadgarstków - razem z pękaniem skóry na opuszkach. Będzie dobrze, choć trwa to trochę - potrzeba dużo nawilżenia i natłuszczenia skóry
Cześć!
Temat uczulenia na hybrydy wraca do mnie bardzo często – i nie bez powodu. To jedno z najczęstszych uczuleń kontaktowych, a winowajcą są zazwyczaj akrylany zawarte w lakierach i bazach.
Ale – i tu dobra wiadomość – nie każde uczulenie na „hybrydę” oznacza uczulenie na wszystkie produkty!
Warto wykonać testy płatkowe, które dokładnie wskażą, co Cię uczula – może to być konkretna substancja (np. HEMA), a może tylko jedna marka. Miałam pacjentkę, której wyszło uczulenie tylko na pojedynczy akrylan – po zmianie produktów mogła spokojnie wrócić do manicure’u.
Jeśli chcesz zrozumieć swoją skórę głębiej – jestem tu.
Na moim Instagramie znajdziesz mnóstwo wiedzy o testach płatkowych, alergiach skórnych i bezpiecznej pielęgnacji: @twojalekarka
Trzymam kciuki