Jak pielęgnować skórę z azs

Mam AZS i największy problem mam z twarzą – skóra jest sucha, zaczerwieniona i czasem nawet piecze. Większość kremów mnie podrażnia, nawet tych aptecznych. Jakie kosmetyki się sprawdzają przy tak wrażliwej skórze?

AZS na twarzy to trudna sprawa, bo skóra jest delikatniejsza niż na reszcie ciała. Najlepiej unikać produktów z alkoholem, perfumami i silikonami, bo często podrażniają. Super działają kremy z ceramidami i pantenolem – regenerują barierę ochronną skóry i łagodzą zaczerwienienia. Fajnie sprawdzają się też oleje (np. z wiesiołka czy konopi), ale w małych ilościach, żeby nie obciążać skóry. No i trzeba uważać na wodę – twarda woda z kranu może dodatkowo wysuszać. Jeśli szukasz kosmetyków do twarzy przy AZS, to tu mają dobre opcje: https://verdelove.pl/kategoria-produktu/problemy-skorne/atopowe-zapalenie-skory/.

Ostatnia edycja:
Próbowałaś masc z witamina A? Jeśli wiekszosc kremów przeznaczonych do skóry z AZS Cię podrażnia to problem może okazać się jeszcze bardziej złożony. Zapraszam na bezpłatną konsultację w Per Beauty i po niej będę mogła więcej powiedzieć ;)

Polecam kupić witaminę A+E. Moze być w kapsułkach lub w olejku.
Drugi sposób to smarowanie skóry najpierw aloesem a potem olejkiem z pestek malin.
Świetnie sprawdzają się też maści zielarskie z woskiem pszczelim.
Ale to tylko zachowawcze działanie zewnętrzne.
Jeśli chcesz wycofać AZS to trzeba potraktowac go wewnetrznie (jest to sprawa jelit), wtedy zniknie na zawsze. Żeby doradzic jak, potrzebuję przeprowadzić wywiad.

Cześć! Widzę Cię i rozumiem – AZS potrafi dać w kość, zwłaszcza na twarzy, gdzie skóra jest najdelikatniejsza i najbardziej „wystawiona na świat”. W takich sytuacjach kluczowe jest nie tylko znalezienie „tego jedynego” emolientu, ale przede wszystkim zrozumienie dlaczego skóra reaguje właśnie tak.
Czasem w tle AZS czai się dodatkowa nadwrażliwość kontaktowa – na przykład na konserwanty czy zapachy w kosmetykach, nawet tych aptecznych. W takich przypadkach warto rozważyć testy płatkowe, żeby raz na zawsze odkryć, co Ci szkodzi.
Pomagam właśnie takim skórom – delikatnym, atopowym, często niezrozumianym. W moim gabinecie stawiam na regenerację i odbudowę, nie maskowanie. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, edukuję codziennie tutaj:
Instagram : @twojalekarka
Trzymam mocno kciuki ! 🍀

Powrót