Dotacje, szkolenia, niskooprocentowane pożyczki z dotacją UE

DotacjeEnergiadlaBiznesu

Babska Firma
Ekspert
W tym wątku możecie pytać o możliwości dla siebie i swoich firm o możliwości dotacji. Dotacje są dostępne na szkolenia, na założenie własnej firmy, na rozwój już istniejącej firmy, na fotowoltaikę, pompy ciepła czy termomodernizację. Tutaj również dowiesz się o niskooprocentowanych pożyczkach na rozwój firmy (z dotacją do odsetek). Możemy również doradzić jaki rodzaj działalności gospodarczej założyć oraz jak obliczyć czy firma będzie przynosić zyski w przyszłości.

W tym wątku możecie pytać o możliwości dla siebie i swoich firm o możliwości dotacji. Dotacje są dostępne na szkolenia, na założenie własnej firmy, na rozwój już istniejącej firmy, na fotowoltaikę, pompy ciepła czy termomodernizację. Tutaj również dowiesz się o niskooprocentowanych pożyczkach na rozwój firmy (z dotacją do odsetek). Możemy również doradzić jaki rodzaj działalności gospodarczej założyć oraz jak obliczyć czy firma będzie przynosić zyski w przyszłości.
To ja się chętnie dowiem czy obecnie można skorzystać z jakiś form wsparcia na otworzenie jdg ale nie z urzędu pracy ? Ewentualnie coś na szkolenia ?

Witam, otworzenie działalności gospodarczej można otrzymać dofinansowanie z PUP (Powiatowy Urząd Pracy/Miejski Urząd Pracy) jak również jako niskooprocentowana pożyczka na start biznesu, która jest umarzana po roku prowadzenia działalności do 50%. Jeśli jest Pani osobą z obszarów wiejskich, Lokalne Grupy Działania (LGD) będą ogłaszały konkursy na dotacje na założenie firm. Niestety każda LGD ma swoje własne wytyczne.

To i ja napiszę :) czy jaki jdg mam szansę na dotacje na sprzęt niezbędny do pracy czy tylko o ile w ogóle na jakąś pożyczke na preferencyjnych warunkach? :) czy dotacje mogą otrzymywać np podmioty lecznicze, NZOZ?

Chciałbym uzyskać dofinansowanie do kursów szkoleń dla jednostkowej działalności gdzie może się starać o takie dofinansowania.....
Można takie dofinansowanie otrzymać z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Kielcach. Na szkolenie można również otrzymać dofinansowanie z Miejskiego Urzędu Pracy lub innych powiatowych urzędów pracy z ramach KRS (Krajowy Fundusz Szkoleniowy. https://wupkielce.praca.gov.pl/baza-uslug-rozwojowych/dla-pracodawcow/ogloszenia-o-naborach
Tutaj możesz znaleźć informacje o naborach. Tak będziesz chciała, to pomogę ci w wypełnieniu dokumentów i znalezieniu kursów.
My jesteśmy wpisani
Chciałbym uzyskać dofinansowanie do kursów szkoleń dla jednostkowej działalności gdzie może się starać o takie dofinansowania.....
Nie bardzo rozumiem, co Pani miała na myśli jednostkowa działalność? Czy chodzi o jednoosobową działalność gospodarczą czy osobę prywatną nie posiadającą firmy?

To i ja napiszę :) czy jaki jdg mam szansę na dotacje na sprzęt niezbędny do pracy czy tylko o ile w ogóle na jakąś pożyczke na preferencyjnych warunkach? :) czy dotacje mogą otrzymywać np podmioty lecznicze, NZOZ?
Jeśli chodzi o podmioty NZOZZ to jest dużo dotacji. To zależy co Pani konkretnie chce. Jeśli chodzi o inne dotacje, to zależy jaka branża i na co chciałaby pani przeznaczyć te środki.

Powrót