Jak kąpać dziecko z azs

Mam problem z kąpielą u mojego dziecka, bo ma AZS i po myciu skóra często jest jeszcze bardziej podrażniona. Czy powinnam całkiem zrezygnować z mydeł i płynów? Czy są jakieś specjalne kosmetyki, które nie wysuszają skóry? Ile czasu powinno trwać takie mycie?

Przy AZS kąpiel to trochę wyzwanie, bo woda sama w sobie może podrażniać, zwłaszcza jak jest za ciepła. Najlepiej myć dziecko w letniej wodzie i nie dłużej niż 5-10 minut, żeby skóra się nie wysuszała. Do mycia najlepiej używać specjalnych emulsji albo olejków do kąpieli, które nie naruszają bariery ochronnej skóry. Mydełka raczej odpadają, bo większość z nich mocno wysusza. No i po kąpieli od razu smarowanie dobrym kremem albo balsamem, żeby zatrzymać wilgoć w skórze. Możesz zobaczyć tutaj, mają kosmetyki przeznaczone właśnie do AZS: https://verdelove.pl/kategoria-produktu/problemy-skorne/atopowe-zapalenie-skory/

Ostatnia edycja:
Całkiem zrezygnować z mydeł niekoniecznie, ale może zmienić? Na rynku jest mnóstwo preparatów do skóry z AZS, również dla dzieci. Może woda za ciepła? Powinna być letnia. Taka kąpiel dobrze by trwała jedynie parę minut. Może zbyt intensywne wycieranie skóry ręcznikiem? Recznik powinien być jednorazowy, milutki i delikatny dla skóry. Ważne jest też dokładne osuszenie takiej skóry i w razie potrzeby nałożenie delikatnego balsamu aby skórę nawilżać.

Mam problem z kąpielą u mojego dziecka, bo ma AZS i po myciu skóra często jest jeszcze bardziej podrażniona. Czy powinnam całkiem zrezygnować z mydeł i płynów? Czy są jakieś specjalne kosmetyki, które nie wysuszają skóry? Ile czasu powinno trwać takie mycie?
Z opowieści mamy 4 dzieci w tym i dotkniętych AZS dostała opier..nicz od lekarza za cudowanie z kosmetykami , w konsekwencji jakieś tam sobie dobrała, mogę zapytać w każdym razie teraz jest ok i myje w wodzie z olejem lnianym. (Choć z tym poleceniem kosmetyków czy emolientów się wstrzymam...co zadziała u jednego u drugiego może pogorszyć sprawę) W De mając noworodka kazano mi myć w zwykłej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek , oleju kokosowego...bez zbędnych kosmetyków ,ale moje dzieci nigdy nie miały skórnych problemów. Gdzieś polecano taki żel o nazwie Atopigo właśnie do skóry z AZS .

Cześć!
Skóra dziecka z AZS to naprawdę osobna historia – potrafi się zmieniać z dnia na dzień i nie zawsze reaguje tak samo. Ale zaufaj mi – wystarczy cierpliwość, próby i spokojne obserwowanie sygnałów, które daje.
Najważniejsze na start: nie używaj klasycznych mydeł – mają zasadowe pH i bardzo często jeszcze bardziej drażnią skórę atopową.
Wybieraj delikatne emolientowe olejki lub emulsje do kąpieli – najlepiej bez zapachu, bez konserwantów i bez potencjalnych alergenów.
I jedno z najważniejszych działań: do 5 minut po kąpieli – jeszcze zanim skóra zdąży się przesuszyć – nałóż emolient. To czas, w którym możesz „zamknąć” nawilżenie w skórze i realnie ją wzmocnić.
Po więcej wskazówek – codziennie edukuję tutaj:
@twojalekarka
Trzymam kciuki 🍀

Powrót