Kiedy nie powinnam wyjść na słońce? Retinol i leki

Cześć dziewczęta, przeczytałam artykuł ekspertki o słońcu i mam parę pytanek.
Biorę antybiotyk duomox bo mam przewlekłe zapalenie ucha. Mam brać dwa tygodnie, za 3 dni mam wyjazd na Egiptu. Słońca na pewno nie uniknę. Wiem o filtrach i zamierzam je stosować. Stosuję też retinobazę codziennie na noc i miejscowo olejek sandałowy z apteki. Moje pytanie jest takie. Co grozi mojej cerze jak wyjdę na słońce po wysmarowaniu się filtrem 50? Jak się mogę dodatkowo zabezpieczyć, żeby nie mieć plam i uniknać jakiegoś poparzenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Co powinnam kupić i zabrać ze sobą na taki wyjazd żeby ochronić skórę. Skóra sucha, zdarzają się wypryski. Zawsze po słońcu była jakby odnowiona, wyprysków i przebarwień mniej. Potem po kilku tygodnach powrót wyprysków.

Duomox sam w sobie nie ma działania fotouczulającego, jednak jak każdy antybiotyk może osłabić organizm i spowodować mniejszą tolerancję na mocne słońce i wysokie temperatury. Unikałabym bezpośredniego wystawiania skóry na mocne słońce (klasycznego opalania), obowiązkowo stosowanie filtrów spf 50. Warto zabrać również elektrolity i dobre probiotyki. Na moim profilu na fb pisałam co warto zabrać do wakacyjnej apteczki 🙂 jeśli chodzi o stosowanie Retinobazy to odstawiła bym ją na czas urlopu, ponieważ zawarty w tym preparacie retinol uwrażliwia skórę na promieniowanie słoneczne, jeśli jednak nie chcesz odstawiać preparatu konieczne jest stosowanie filtrów spf 50 oraz ochrona twarzy przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Czy konsultowałaś z lekarzem lot samolotem przy zapaleniu ucha?

Bardzo dziękuję za taką szybciutką i dokładną odpowiedz. Czyli odstawiam retinobazę. Tak, konsultowałam z laryngologiem. Mogę lecieć, mam żuć gumę i zarzucić ibuprofen w razie czego. Myślę, że naa wjazd antybiotyk już zrobi swoje i będę mogła się cieszyć wakacjami. Raz jeszcze dziękuję ślicznie. Pozdrawiam 💫

Bardzo dziękuję za taką szybciutką i dokładną odpowiedz. Czyli odstawiam retinobazę. Tak, konsultowałam z laryngologiem. Mogę lecieć, mam żuć gumę i zarzucić ibuprofen w razie czego. Myślę, że naa wjazd antybiotyk już zrobi swoje i będę mogła się cieszyć wakacjami. Raz jeszcze dziękuję ślicznie. Pozdrawiam 💫
W takim razie proszę zabrać filtry spf 50, elektrolity i probiotyki oraz dobry humor 😁 udanych wakacji! 🏝✈️

Zgadzam się z Panią Farmaceutka :) retinobaze lepiej będzie odstawić na czas wyjazdu, olejek sandalowy mozna zostawić. Na wyjeździe obowiązkowo filtr 50, aplikowany dość gruba warstwa, dokładany co około 2h. Oprócz tego jakis kapelusz na głowę oraz proszę starać się chronić twarz przed słońcem ile się tylko uda. Dla cery suchej świetnie sprawdzi się też nawilzajacy tonik lub serum, albo mgiełka. Proszę skupić się na nawilzaniu skory w tym okresie, a po powrocie jak skora nie będzie podrazniona to peeling enzymatyczny. W razie pytań pozostaję do dyspozycji i życzę udanego wyjazdu! 🩷

Powrót