Jak poinformować rodzinę o śmierci bliskiej osoby

Trudny temat.
Najbliższych członków rodziny warto poinformować telefonicznie - to pozwala przekazać kondolencje i odpowiedzieć na pytania. Dla dalszej rodziny można użyć SMS-a lub e-maila z podstawowymi informacjami (kto zmarł, kiedy, gdzie pogrzeb).

: Niedawno zmarł mój tata i nie wiem jak poinformować dalszą rodzinę która mieszka zagranicą - dzwonić do każdego czy może SMS?

Dzień dobry,
bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojego taty.

W takiej sytuacji nie musisz dzwonić do każdej osoby osobno, jeśli nie masz na to siły. Żałoba sama w sobie jest dużym obciążeniem, a przekazywanie tej wiadomości wiele razy może być bardzo trudne. Jeśli to dalsza rodzina mieszkająca za granicą, wiadomość SMS, WhatsApp albo e-mail jest całkowicie adekwatna. Szczególnie wtedy, gdy chcesz przekazać informację spokojnie, jasno i bez konieczności prowadzenia wielu trudnych rozmów w tym samym czasie.

Możesz napisać krótko, na przykład:
„Chcę przekazać Wam smutną wiadomość. Niedawno zmarł mój tata. Jest nam bardzo trudno, dlatego na razie proszę o wyrozumiałość, jeśli nie będę od razu odbierać telefonów.” Jeśli nie odbyła się jeszcze ceremonia pogrzebowa można dopisać: "Jeśli będziemy znać szczegóły dotyczące pożegnania, dam znać."

Albo jeszcze prościej:
„Z przykrością informuję, że zmarł mój tata. Piszę, bo trudno mi teraz dzwonić do wszystkich osobiście. Proszę o zrozumienie." I znów, jeśli nie odbyła się jeszcze ceremonia pożegnania można dopisać: "O szczegółach pogrzebu poinformuję, gdy będą ustalone.” Można też dopisać krótko kiedy to się wydarzyło, np. dnia..., w ubiegłym tygodniu, dwa tygodnie temu i równie krótką informację na temat przyczyny, np. po krótkiej chorobie. Nie jest to jednak obowiązkowe.

Możesz wreszcie poprosić zaufaną osobę z rodziny, aby przekazała wiadomość dalej. To nie jest brak szacunku. To ochrona Twoich sił w bardzo trudnym momencie. W żałobie nie trzeba spełniać wszystkich oczekiwań. Nie trzeba zdawać egzaminu z bycia idealną. Wystarczy przekazać informację w taki sposób, który jest możliwy dla Ciebie teraz.

Pozdrawiam cieplutko,
Aneta | Otulić Dobrem
Z uważnym współczuciem

Powrót