Alimenty

Witam

Mam pytanie odnośnie wniesienia sprawy o alimenty. Jestem po rozwodzie. Rozwod był w Anglii ale sąd tam nie zasadza alimentów raczej pozwala się porozumieć rodzicom. Tak też zrobiliśmy ale były mąż non stop zalega z płatnościami plus dzieci rosną a z nimi i wydatki. Inaczej się umawialiśmy na początku. Czy w obecnej sytuacji moge iść w Polsce do sądu? I czy mogę złożyć wniosek o alimenty bez tych wszystkich faktur, paragonów itd ? Wiem, że przy podwyższaniu jest to konieczne ale jak składam 1szy raz również? Bylabym wdzięczna za odp.

Część!
Tak, jak najbardziej możesz złożyć w Polsce pozew o alimenty. Po prostu jednym z dokumentów będzie odpis wyroku z Anglii, który będzie trzeba przetłumaczyć przysięgle na język polski.
Pozew o alimenty jak najbardziej możesz złożyć nie mając dowodów w postaci faktur - sąd wie, że dziecko musi jeść, korzystać z prądu, wody, innych mediów. Mam klientki, które nie zbierały żadnych faktur, bo nie miały pojęcia, że będą musiały sądzić się o alimenty. Wystarczy dobrze spisać średnie miesięczne koszty życia dziecka.
Przy podwyższaniu w sumie też nie jest to obowiązek, no ale czasem to bardziej obrazowo zrozumieć sądowi, w jaki sposób (ile) wzrosły miesięczne koszty życia dziecka i w jakim zakresie (co dokładnie wzrosło).

W razie czego zapraszam do siebie, zajmuję się sprawami o alimenty 😊

Powodzenia!

Część!
Tak, jak najbardziej możesz złożyć w Polsce pozew o alimenty. Po prostu jednym z dokumentów będzie odpis wyroku z Anglii, który będzie trzeba przetłumaczyć przysięgle na język polski.
Pozew o alimenty jak najbardziej możesz złożyć nie mając dowodów w postaci faktur - sąd wie, że dziecko musi jeść, korzystać z prądu, wody, innych mediów. Mam klientki, które nie zbierały żadnych faktur, bo nie miały pojęcia, że będą musiały sądzić się o alimenty. Wystarczy dobrze spisać średnie miesięczne koszty życia dziecka.
Przy podwyższaniu w sumie też nie jest to obowiązek, no ale czasem to bardziej obrazowo zrozumieć sądowi, w jaki sposób (ile) wzrosły miesięczne koszty życia dziecka i w jakim zakresie (co dokładnie wzrosło).

W razie czego zapraszam do siebie, zajmuję się sprawami o alimenty 😊

Powodzenia!
Dziękuję za szybką odpowiedź:)
W takim razie się zgłoszę do Pani w niedługim czasie. A proszę mi powiedzieć z doświadczenia długo się czeka na rozprawę w Kch?

Dziękuję za szybką odpowiedź:)
W takim razie się zgłoszę do Pani w niedługim czasie. A proszę mi powiedzieć z doświadczenia długo się czeka na rozprawę w Kch?
To bardzo zależy od tego na jakiego sędziego się trafi (tzn. jak bardzo "zawalony" jest sprawami) oraz nieco od okresu w jaki wstrzelimy się ze złożeniem pozwu. Nieubłaganie zbliża się też okres wakacyjny więc na pewno będzie lekki przestój przez lipiec-sierpień (urlopy w sądach). Czasem sąd wyznaczy sprawę na sierpień, czasem już nie ma miejsca więc będzie to po wakacjach. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi nigdy.

Zapraszam w takim razie do kontaktu po weekendzie 😊✌🏻

Powrót