Roszczenia z tytulu zaniechan w realizacji umowy

Witam, chcialabym dopytać czy moge sie ubiegać o jakiekolwiek roszczenia z tytułu nie wykonania usługi zgodnie z warunkami umowy. Dokladnie chodzi o umowe z firmą na instalacje fotowoltaiczną. Sprobuje w skrócie opisać, jak wygląda sytuacja.
Umowa była podpisana 1.10.2025 z adnotacją o 60 dniowym terminie realizacji. Usługa została zrealizowana z końcem lutego, co spowodowało, ze nie został złożony w terminie wniosek o 50% dotacje. Nadmienię, ze firma otrzymała ode mnie pisemne upoważnienie na złożenie wniosku o dotacje ale w związku z opóźnieniami nie uczyniła tego, a ja utraciłam mozliwosc otrzymania zwrotu.
Nadmienię, ze nie bylo żadnych znaczących powodów, ktore tłumaczyłyby opóźnienia w realizacji, bo oczywiście w umowie jest takowy zapis. Opóźnienie wynikało poprostu z opieszałości firmy. Dodatkowo instalacja nie jest zgodna z warunkami umowy, tzn zostal zamontowany inny sprzęt, niz byl podany w umowie. Zgody na to firma nie otrzymała, zrobili samowolkę.
Moje pytanie brzmi, czy i w jaki sposób moge odzyskac utracone 50% dotacji, co stanowi kwotę ok 28 000 zl. Czy ewentualnie moge wnosić o zadośćuczynienie z tytuly zaistniałej sytuacji?
Bede wdzieczna za wskazówki.

Dzień dobry,
w opisanej sytuacji istnieją podstawy do dochodzenia roszczeń wobec firmy wykonującej instalację fotowoltaiczną.
Przede wszystkim doszło do znacznego przekroczenia terminu realizacji umowy (60 dni), co stanowi nienależyte wykonanie zobowiązania. Jeżeli opóźnienie nie wynikało z przyczyn niezależnych od wykonawcy, ponosi on za nie odpowiedzialność.
W związku z tym, że opóźnienie uniemożliwiło złożenie wniosku o dotację (mimo udzielonego firmie pełnomocnictwa), można rozważyć dochodzenie odszkodowania odpowiadającego wartości utraconego dofinansowania. Kluczowe będzie wykazanie, że spełniała Pani warunki do uzyskania dotacji oraz że zachowanie wykonawcy pozostaje w bezpośrednim związku z jej utratą.
Dodatkowo, montaż instalacji niezgodnej z umową (inny sprzęt niż uzgodniony, bez zgody inwestora) stanowi wadliwe wykonanie usługi. W takiej sytuacji przysługują roszczenia m.in. o doprowadzenie instalacji do stanu zgodnego z umową albo o odpowiednie obniżenie wynagrodzenia.
Rekomendowanym pierwszym krokiem jest skierowanie do wykonawcy pisemnego wezwania do zapłaty odszkodowania oraz usunięcia nieprawidłowości, z wyznaczeniem terminu na dobrowolne spełnienie roszczeń.
W przypadku braku reakcji ze strony firmy, możliwe jest dochodzenie roszczeń na drodze sądowej.

Powrót