Jak rozjaśnić ciemny pokój

Witam mam ciemny pokój - uroki mieszkania na parterze w kamienicy. Chciałabym zmienić tak wystrój pokoju aby był jaśniejszy i przytulny
🙂
moze zdjęcie Waszych pokoji da Mi jakąś inspiracje
🙂
pochwalcie sie
💓

Ja bym postawiła jednak na biel. W ciemnym pomieszczeniu nawet biel moze byc złamana, szarawa. Szary moze okazac sie ciemniejszy. Nic lepiej nie rozjasnia jak biel. Nawet zaslony moga byc biale. Biel na oknie dodatkowo rozjasnia wnętrze.

Ja bym przede wszystkim zrobiła jasne ściany i rozświetliła kąty lampami. Lustra równiez powiększają i nadają jasności. Tu chyba jest ekspertka od wnętrz @Pegazdesign, ale nie wiem czy aktywna czy tylko jej login tu wisi. Może ona się wypowie.

Jako organizatorka przestrzeni często pracuje w mieszkaniach, które wydają się małe i ciemne. Ja w pierwszej kolejności skupiam się nie na dekoracjach, ale na odciążeniu przestrzeni.
Ciemny pokój, wydaje się jeszcze mniejszy i bardziej przytłoczony, gdy znajduje się w nim zbyt duża ilość rzeczy ,,na widoku". W pierwszej kolejności polecam usunąć zbędne przedmioty z otoczenia również te przypadkowe i nie pełniące żadnej funkcji. Nadmiar przedmiotów pochłania światło i tworzy wrażenie chaosu.

Kolejny krok to świadome przechowywanie. Drobne przedmioty polecam przechowywać jednakowych pudełkach czy organizerach, najlepiej w jasnych, neutralnych kolorach. Ujednolicone pojemniki wizualnie uspokajają wnętrze, sprawiają, że przestrzeń wygląda czyściej i lżej, a przy okazji znacząco ułatwiają codzienne sprzątanie.

Rekomenduje też zadbać o uporządkowanie parapetu - to często miejsce, gdzie nadmiar przedmiotów blokuje dostęp światła.

Najczęściej to właśnie organizacja przestrzeni sprawia, że wnętrze staje się jaśniejsze i bardziej przytulne. Kiedy redukujemy wizualny nadmiar i wprowadzamy spójne przechowywanie, nawet ciemne wnętrze na parterze zaczyna wyglądać lżej i bardziej harmonijnie. Czasem mniej naprawdę znaczy więcej – szczególnie w trudnych, słabiej doświetlonych przestrzeniach.

Witam mam ciemny pokój - uroki mieszkania na parterze w kamienicy. Chciałabym zmienić tak wystrój pokoju aby był jaśniejszy i przytulny
🙂
moze zdjęcie Waszych pokoji da Mi jakąś inspiracje
🙂
pochwalcie sie
💓
Witam serdecznie
Wszytkie powyższe wypowiedzi warto wziąść pod uwagę.
Sama urzytkowałam wnętrze w kamienicy na parterze. Są to charakterystyczne przestrzenie bo okna są wysokie ale wąskie , a parter też powoduję że nasłonecznienie jest znikome.
POzwolę sobie wypunktować co warto zrobić by przestrzeń wydała się większa(wiele z tych zabiegów wymieniły moje przedmówczynie :) )

1. Optical clean- uporządkować przestrzeń .
2.Zastsoswać jasną ,ale ciepłą kolorystykę-brak światła ciepłego dziennego raczej przekreśla jasne szarości- bo bedzie jaśniej ale na pewno nie przytulniej.
Warto zastsoswać kolory typu "off white" czyli tz brudne biele o odcieniach beżów, kremów. Wpuszczą światło i dodatkowo ocieplą wnętrze.
3. Zastsosować powierzchnie odbijające światło- czyli powierzchnie lakierowane na wysoki połysk oraz lustra.
4. Odpowiednie ubranie okna-czyli tkaniny- takie które wpuszcą jak najwięcej światła ale zatrzymają wzrok przechodniów.
5. Oświetlenie- niesttey opcja typu jedna lampa na środku sufitu kwestii doświetlenia nie załatwi. Jeżeli chcemy przytulności budujemy oświetlenie warstwowe. Cyzli światło codzienne, mocna lampa, po drugie światło punktowe podkreślające elementy, po trzecie światło nastrojowe.
6. Warto wprowadzić kontrast- wnętrze wyda się jaśniejsze gdy wprowadzisz do niego jakiś element kontrastowy- tylko nie duży. Czyli ciemna granatowa sofa odpada, za to np wazon , doniczka i poduszka w kolorze granatu lub butelkowej zieleni na tle jasnych barw wygląda ożywczo i przyciąga wzrok, poza tym prze kontrast jasne barwy wydaja się jeszcze jasniejsze.

pozdrawiam

Powrót