Kamery monitoring domu

Dziewczyny - temat kamer na budowie, ale i potem, w zamieszkałym już domu.
Jestem na etapie elektryki i zastanawiam się nad sensem - dom w drugiej linii zabudowy. Myślałam nad kamerami, które stację mają w domu, czyli zapis z kamery jest w skrzynce w domu. Bo w przypadku takich zwykle polecanych kamer (np. Orlo), jak złodziej zdejmie i zabierze kamere, to żadnego filmu nie ma... Ale do sedna. Czy kamera na budowie w ogóle coś daje? Nawet jeśli ktoś coś przyjdzie i ukranie, to co mi da fakt, że mam to nagrane? Oczywiście dom aktualnie ubezpieczony i bedzie ubezpieczony na każdym dalszym etapie, ale zastanawia mnie sens posiadania kamer. A moze ja o czymś nie wiem? Jeśli ktoś ma dom przy głownej ulicy, a na przykład ktoś mu autem zrujnuje ogrodzenie, to wtedy mamy dowód i możemy szukać tej osoby. Ale mój dom jest w drugiej linni, nikt obcy nie wjeżdża. Kamery, które mam na uwadze zapalaja światło wykrywając ruch czlowieka, mają opcję alarmu. Po co mi zatem film z kamery, co on mi da? Podpowiedzcie, jak było u Was? Bo decyzję trzeba podjąć już teraz, a ja nie widzę dookola żadnych mieszkań z kamerami...

Ja mam kamery hikvision, zarówno zewnętrzne jak i jedna w środku w korytarzu wejściowym. Zakładane już dawno, jakieś 9 lat temu. Są normalnie na prąd, ale podpięte pod awaryjny ups na okazję przerw w dostawie prądu. Mam twardy dysk tzn taki jakby mini komputer gdzie zapisuje się obraz plus dostęp do nagrań przez internet. Żeby obejrzeć starsze nagrania np sprzed tygodnia, trzeba podpiąć do tego komputera ekran. Kilka razy przydały się do sprawdzenia dla sąsiadów kto stuknął ich auto przed naszym domem albo czy nie uchwyciły kogoś tam podejrzanego (mieszkam przy uliczce osiedlowej). Nie mamy ogrodzenia od frontu więc mamy obraz na nasze auta (nie korzystamy z garażu a auto stacjonuje przed nim). Jak wyjeżdżamy to mąż sprawdza codziennie „co słychać”.

Od siebie polecam kontakt z Ecsystem https://sklep-ecsystem.pl/category/monitoring-ip-kamery-wifi-do-domu

Pomogą dobrać odpowiedni system kamer do domu.

Ostatnia edycja:
Powrót