Darowizna

Część dziewczyny
Organizuje akcję charytatywną ( odbędzie się kiermasz, licytacje) wszystko będzie zbierane do puszek. Następnie zebrane środki zostaną w całości przekazane osobie na którą jest zbiórka ( zbiórka na leczenie ). Czy w takiej sytuacji należy zgłosić ten fakt do urzędu skarbowego ? Czy płaci się wtedy podatek od darowizny ?

Dzwoniłam do urzędu ale nie mogłam się do końca porozumieć z konsultantem. Najpierw mówiła, że nie płaci się i nie muszę zgłaszać bo będzie wiele darczyńców i nie jest nikt nawet ja wstanie określić kto ile dał a podatek obowiązuje powyżej 5 tys od jednej osoby, później żeby to zgłosić ewentualnie przekazać środki przelewem tej osobie i dobrze opisać w tytule bądź w gotówce i to sprawa między mną jako organizatorem a osoba, której zbiórka dotyczy. Chciałabym mieć pewność więc może jest na grupie ktoś kto ma wiedzę.

Z góry dzi
ękuję 😊

Część dziewczyny
Organizuje akcję charytatywną ( odbędzie się kiermasz, licytacje) wszystko będzie zbierane do puszek. Następnie zebrane środki zostaną w całości przekazane osobie na którą jest zbiórka ( zbiórka na leczenie ). Czy w takiej sytuacji należy zgłosić ten fakt do urzędu skarbowego ? Czy płaci się wtedy podatek od darowizny ?

Dzwoniłam do urzędu ale nie mogłam się do końca porozumieć z konsultantem. Najpierw mówiła, że nie płaci się i nie muszę zgłaszać bo będzie wiele darczyńców i nie jest nikt nawet ja wstanie określić kto ile dał a podatek obowiązuje powyżej 5 tys od jednej osoby, później żeby to zgłosić ewentualnie przekazać środki przelewem tej osobie i dobrze opisać w tytule bądź w gotówce i to sprawa między mną jako organizatorem a osoba, której zbiórka dotyczy. Chciałabym mieć pewność więc może jest na grupie ktoś kto ma wiedzę.

Z góry dzi
ękuję 😊
Wygląda to tak:
1) Zbiórka do puszek = zbiórka publiczna
Jeżeli pieniądze są zbierane od nieoznaczonego kręgu osób (kiermasz, licytacje, puszki), to co do zasady jest to zbiórka publiczna w rozumieniu ustawy z 14.03.2014 r. o zasadach prowadzenia zbiórek publicznych. Taka zbiórka powinna być zgłoszona na portalu zbiórek publicznych:
Wyjątki (kiedy nie trzeba zgłaszać) dotyczą m.in. zbiórek wśród zamkniętego kręgu znajomych albo w ramach instytucji (np. szkoły, parafii), ale kiermasz/akcja otwarta zwykle nie mieści się w wyjątku.
Należy zgłosić zbiórkę – procedura jest prosta i bezpłatna
2) Podatek od darowizny – kto i kiedy?
Podatek od darowizny może dotyczyć osoby, która otrzymuje środki (chorego), a nie organizatora.
Kluczowe zasady:
Podatek liczony jest od każdego darczyńcy osobno,
Jeżeli od jednej osoby w ciągu 5 lat suma darowizn nie przekroczy kwoty wolnej (dla III grupy podatkowej: 5.733 zł), podatku nie ma.
W praktyce przy puszkach:
Nie da się zidentyfikować darczyńców,
Nie da się ustalić kto ile wpłacił,
Organy skarbowe przyjmują, że nie powstaje realna możliwość przypisania podatku.
Dlatego w takich akcjach co do zasady podatek nie występuje.
3) Czy organizator płaci jakikolwiek podatek?
Nie.
Jeżeli całość środków jest przekazywana osobie chorej, organizator nie zatrzymuje prowizji, nie prowadzi działalności gospodarczej, to nie powstaje przychód organizatora.
4) Jak najlepiej przekazać pieniądze?
Najbezpieczniej:
Przelewem na konto osoby chorej z tytułem np.: „Darowizna – środki ze zbiórki publicznej na leczenie”
lub gotówką + prosty protokół przekazania (data, kwota, podpisy).
5) Co należy zrobić organizacyjnie
Zgłosić zbiórkę na zbiórki.gov.pl
Spisać krótką informację/regulamin akcji
Zachować dowód przekazania środków
(Po zbiórce) złożyć krótkie sprawozdanie na portalu.

Wygląda to tak:
Jeżeli pieniądze są zbierane od nieoznaczonego kręgu osób (kiermasz, licytacje, puszki), to co do zasady jest to zbiórka publiczna w rozumieniu ustawy z 14.03.2014 r. o zasadach prowadzenia zbiórek publicznych. Taka zbiórka powinna być zgłoszona na portalu zbiórek publicznych:
Wyjątki (kiedy nie trzeba zgłaszać) dotyczą m.in. zbiórek wśród zamkniętego kręgu znajomych albo w ramach instytucji (np. szkoły, parafii), ale kiermasz/akcja otwarta zwykle nie mieści się w wyjątku.
Podatek od darowizny może dotyczyć osoby, która otrzymuje środki (chorego), a nie organizatora.
Kluczowe zasady:
Jeżeli od jednej osoby w ciągu 5 lat suma darowizn nie przekroczy kwoty wolnej (dla III grupy podatkowej: 5.733 zł), podatku nie ma.
Organy skarbowe przyjmują, że nie powstaje realna możliwość przypisania podatku.
Nie.
Jeżeli całość środków jest przekazywana osobie chorej, organizator nie zatrzymuje prowizji, nie prowadzi działalności gospodarczej, to nie powstaje przychód organizatora.
Najbezpieczniej:
Przelewem na konto osoby chorej z tytułem np.: „Darowizna – środki ze zbiórki publicznej na leczenie”
Dziękuję za odpowiedź. Nie wiedziałam, że taka akcję trzeba gdzie kolwiek zgłosić 😊

Wygląda to tak:
Kluczowe zasady:
Nie.
Najbezpieczniej:
Jeszcze chciałabym dopytać o jedną kwestię. Tak teraz czytałam, że jeśli zbiórka odbywa w sali zamkniętej, nie na ulicy i organizowana jest przez osobę prywatną, nie fundacje ani organizacje a 100 % środków idzie na konkretny cel dla jednej konkretnej osoby to takiej zbiórki nie trzeba składać. Czy faktycznie tak to wygląda czy należy zgłosić jako osoba prywatna?

Jęsli zbiórka jest w kręgu wąskiego grona osób, a właściciel miejsca (tu sali) wyraża na nią zgodę, to takiej zbiórki zgłaszać nie trzeba.
Rozumiem. Tak sala wyraziła na to zgodę mam potwierdzenie na piśmie bo pisałam podanie z prośbą o udostępnienie bezpłatnie sali na ten cel, gdyż nie jest to akcja zarobkowa a wszystkie środki zostaną przekazane osobie, na którą jest zbiórka. Spiszemy z tego oczywiście protokół zarówno z rozliczenia, jak i przekazania środków. Pisałam też emial do działu zbiórek publicznych ale jeśli akcja jest na zasadzie sprzedaży ciąży, fantów, voucherów itd to nie jest to zbiórka publiczna więc nie muszę jej rejestrować. Dla pewności zadzwonię jeszcze raz do urzędu skarbowego. Dziękuję za Pani pomoc i udzielone rady 😊

Powrót