Pompa ciepła konfiguracja

Jestem nowa w temacie i chętnie dowiem się od Was jak konfigurujecie swoje urządzenia a może badacie zużycie na poszczególnych krzywych? Jestem w kilku innych grupach o tej tematyce, ale jak zwykle, patelniarze ścigają się kto ma niższe zużycie i zaraz zaczną wykazywać, że te pompy ciepła im prąd produkują zamiast zużywać

Mieszkamy ponad rok, w pierwszym sezonie testowaliśmy różne opcje, sprawdzaliśmy każdą krzywą, harmonogramy itd i dopracowaliśmy sobie harmonogram na stałej temperaturze, który modyfikujemy ręcznie w zależności od temperatury zewnętrznej.
Jak używaliśmy krzywej to zużycie było o wiele większe i nie odpowiadała Nam temperatura. Gdy w nocy robiło się zimniej to pompa grzała mocniej, a w dzień grzała mało lub wcale i było Nam za chłodno, bez sensu jak dla Nas.
Teraz mamy skonfigurowanych 6 programów czasowych i jak robi się zimniej to podbijam temperaturę, a jak cieplej to zbijam temperaturę na podłogę. Do tego mam sterowanie temperatury w każdym pomieszczeniu i jeśli widzę, że mi gdzieś nie dogrzewa albo grzeje za szybko to zmieniam temperaturę na podłogę.
Do grzania CWU też używam programów czasowych, np jak wiemy, że będziemy rano potrzebowali gorącej wody do kąpieli to włączamy ten program, ale standardowo nie potrzebujemy i grzejemy wodę tylko przed wieczorną kąpielą.

Powrót