Dieta

Mam pytanie dlaczego bardzo łatwo jest mi schudnąć ok. 5 kg, a trochę więcej kg już trudniej. Mam na myśli spadek wagi bez efektu jojo. Udało mi się zrzucić nadprogramowe kilogramy, a potem waga stanęła w miejscu. Może trzeba zmienić dietę czy raczej zacząć intensywnie ćwiczyć? A może się suplementować?

Mam pytanie dlaczego bardzo łatwo jest mi schudnąć ok. 5 kg, a trochę więcej kg już trudniej. Mam na myśli spadek wagi bez efektu jojo. Udało mi się zrzucić nadprogramowe kilogramy, a potem waga stanęła w miejscu. Może trzeba zmienić dietę czy raczej zacząć intensywnie ćwiczyć? A może się suplementować?
Musiałabyś napisać coś więcej. Ale tak bez szczegółów to żeby więcej schudnąć trzeba obciąć bardziej kalorie lub dołożyć ruchu - druga opcja będzie lepsza. Ruch taki na co dzień plus trening siłowy, który podkręci metabolizm.

Musiałabyś napisać coś więcej. Ale tak bez szczegółów to żeby więcej schudnąć trzeba obciąć bardziej kalorie lub dołożyć ruchu - druga opcja będzie lepsza. Ruch taki na co dzień plus trening siłowy, który podkręci metabolizm.
Jestem emerytką, nie ćwiczę na co dzień zbyt intensywnie tylko zwykłe ćwiczenia sprawnościowe, w diecie natomiast ograniczyłam węglowodany i zwiększyłam porcje warzyw, nie mówiąc o pilnowaniu stałych pór posiłku, co jest dla mnie najtrudniejsze. O jakim treningu siłowym jest mowa?

@Dietetycznie z pasją MH, jak można zwiększyć białko czy to znaczy, że porcje mają być większe czy białko w każdym posiłku?
Nie chodzi o to, żeby porcje były większe, tylko żeby w posiłku znalazło się źródło białka, wtedy organizm lepiej je wykorzysta w ciągu dnia.
Przykładowo:
na śniadanie jajka lub serek wiejski,
na obiad mięso, ryba albo tofu,
na kolację np. jogurt naturalny lub twarożek.
Czyli nie więcej jedzenia, tylko mądrzej rozłożone białko

Powrót