Wypłata z subkonta z ZUS po zmarłym mężu

Cześć chciałam zapytać czy możecie podpowiedzieć czy należą się jakiekolwiek świadczenia z subkonta po zmarłym mężu w sytuacji gdy do 2014 roku był zapisany do OFE w Generali potem były jakieś zmiany w 2014r i trzeba było się na nowo określić czy chcemy pozostać Generali czy przejść do zus-u, on przeszedł do zus-u wobec czego nie były odprowadzane składki do generali tylko wszystko do zus-u. Mąż nie osiągnął wieku emerytalnego i był zatrudniony cały czas na umowę o pracę czy teraz po jego śmierci należą się jakieś świadczenia środki wypłacane subkonta z ZUS czy wyłącznie tylko to co uzbierał do 2014 roku w Generali.

PYTAM bo ja zostałam w Generali i mam 3x więcej składek niż on... różnica ponad 10 lat swoje robi. Ale przecież przejście na zus nie powinno oznaczać utratę odkładanych pieniędzy na subkonto bo tak sobie myślę że one tam były lokowane jak Generali tyle, że przez ZUS - a może jestem w błędzie?

W mojej opinii i z ZUS i z Generali, chyba że generali przesunęło do ZUS bo chyba były takie możliwości. Jeżeli w chwili śmierci nie byli Państwo w trakcie rozwodu to wypłata powinna nie być problemem. Zapewne będzie potrzebny akt zgonu i akt małżeństwa, ale najlepiej konsultować bezpośrednio w ZUS, gdyż czasami inny urzędnik wymaga czegoś innego.

Powrót