Czy warto jest zdecydować się na budowę domu z bali?

Najwspanialsza sprawa to mieć całkowicie ekologiczny i zdrowy dom. Razem z mężem spełniliśmy to marzenie w tamtym roku. Na początku miałam sporo obiekcji przy sprzedaży naszego starego, ceglanego domu, do którego byłam bardzo przywiązana. Teraz jednak za nic na świecie nie zamieniłabym naszego nowego domu z bala syberyjskiego. Jeśli sama myślisz o takim rozwiązaniu, zobacz tutaj przykład projektu: https://www.jawordomy.com/dom-z-bali-70m2/

Ostatnia edycja:
Czy warto zdecydować się na dom z bali zamiast tradycyjnego murowanego?
Ja zawsze polecam zanim się człowiek zdecyduje na budowę i wybór technologi-czyli czy tradycyjny czy np z bala czy inne technologie sprawdzic w praktyce.
Czyli poszukac gdzie taki domek lub pokój w takim domu można wynająć i pojechac i sprawdzić jak to wygląda i najlepiej jak nie jest to budynek najmłodszy a juz taki co ma kilka lat.Można wtedy wypytać włąscicieli o wady i plusy.
Warto wypytać też na forach fascynatów danej technologi o wady i zalety.
Ja uwielbiam domy z betonu konpnego - mają swoje plusy i minusy.
Podobnie domy z bala.Mnie odpowieda w nich to że się szybko nagrzewaja, jest w nich inna cyrkulacja powietrza,itd.
Za to nigdy nie zdecydowałabym sięna dom ze strawboli czyli gliniano słomowy- ekologia owszem, powietrze cudowne ale dla mnei akustyka jest tam za duża i przegrody- ściany za dobrze niosa dźwięk.
Kazdy ma inne potrzeby dla jednego coś może być plusem a dla innego minusem.

Powrót