Dietetyk lub trener mam dwa pytania #dieta #tkanka tłuszczowa

Czym najlepiej zastąpić cukier, żeby nie tyć i nie zmieniać smaku potrawy.
Czy miesiączka może zaniknąć od zbyt małej ilości tkanki tłuszczowej? Waga ogólna w normie.
Proszę o odpowiedz dietetyka albo trenera personalnego jak jest na grupie. Dzięki

Większość słodzików może delikatnie wpływać na smak potraw, dlatego musisz indywidualnie dobrać słodzik, który Tobie będzie odpowiadał. Najlepszy będzie erytrol, jednak ma on swój specyficzny posmak.
Jeśli chodzi o zanik miesiączki to może być wiele czynników odpowiedzialnych za to. Jeśli redukujesz to może to być zarówno zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej jak zbyt niska kaloryczność/ zbyt wysoka aktywność fizyczna.
Jestem dietetykiem i trenerem

Dzięki wielkie za odpowiedz. czyli jak mam wagę w normie to samo to, że mam za mało tłuszczu i np mięśnie ponad normę może wpływać na zanik okresu, zgadza się? Erytrol właśnie ma dla mnie posmak nie do zniesienia :(

Może tak być ale bez badań i szczegółowego wywiadu podawanie przyczyn jest gdybaniem. Może to być również zaburzona gospodarka hormonalna, zbyt niska kaloryczność. Waga w normie nie zawsze jest odpowiednim wyznacznikiem.
A próbowałaś słodziki w tabletkach?

Powrót