Mały palec u nogi i ciągle schodzący paznokcieć

Pytanie do podologa bo widziałam go na forum. Moje małe palce u nóg wyglądają okropnie. Całe sa pofałdowane a czasem same schodzą i ich niema wcale. Czy to jest jakoś do leczenia i naprawy czy taka moja uroda i odpuścić|?

Hej! Prawdopodobnie to od zbyt ciasnego obuwia. Myślę, że najlepiej było y umówić sie do podologa na konsultacje, żeby zobaczyć jak to wygląda. Dodatkowo wykona konsultacje, zada Ci parę pytań i wtedy będzie na pew o łatwiej cos doradzić:)

Pytanie do podologa bo widziałam go na forum. Moje małe palce u nóg wyglądają okropnie. Całe sa pofałdowane a czasem same schodzą i ich niema wcale. Czy to jest jakoś do leczenia i naprawy czy taka moja uroda i odpuścić|?
Dobry wieczór :) wywołana "do tablicy" już odpowiadam , choć być może moja odpowiedź niekoniecznie będzie satysfakcjonująca :) sprawa jest tego typu, że małe paznokcie u stóp naprawdę rzadko kiedy wyglądają ładnie i proszę mi wierzyć, że sporo osób boryka się z takim problemem. Co jest tego przyczyną? Jak już koleżanka wspomniała z reguły złe obuwie i nie mówię tu o jednym sezonie gdzie buty zimowe dajmy na to trochę " cisnęły"( bądź nawet niewyczuwalnie palec miał mało miejsca), ale o całej historii obuwniczej za życia :) wmówiono Nam ,że obuwie z wąskim przodem jest eleganckie, modne więc nawet markowe "adidasy" potocznie mówiąc są zwężane w palcach. Jeśli dodatkowo lubi Pani biegać np. To te "urazy" o obuwie będą bardziej intensywne - stąd nawet możliwość spełzania płytki. Poza tym no chyba każdy z Nas wie, że palec i paznokieć u piątego palca idealnie lokalizuje szafki nocne po ciemku, czy nogi od stołu... Nie ma lekko :) po opisie nic innego nie mogę wywnioskować i odpisać... Można spróbować "odciążyć" czyli zrobić tak żeby ten paznokieć nie obijał się o obuwie (są różne patenty. Jest obuwie barefoot ostatnio nawet chyba modne albo mnie z racji zainteresowania tematem się wyświetla. Można ładnie opracować paznokieć i trzymać go w miarę krótko obciętego... Można dodawać zdjęcia :) może coś jeszcze będę mogła napisać, pozdrawiam

Wspomniała Pani o typowym dla urazów i mikrourazów pofałdowaniu. Są różnego rodzaju ochraniacze na palce , może wełna podologiczna , może gąbka...ale zaczynamy od obuwia. Właściwy pomiar czy dobry rozmiar, wyciągamy wkładkę i stajemy na niej by zobaczyć ile tak naprawdę palce poza nią wystają a wystawać nie powinny...margines ok 1 cm przed paluchem bo proszę sprawdzić jak przesunie się stopa w bucie po wkładce gdy "na sucho" będziemy chcieli zrobić krok :) mam nadzieję że zrozumiałe napisałam :) pozdrawiam serdecznie

Przez internet , np na allegro czy w ortosklepach, sklepach medycznych rurki hapla tofoam (spojrzeć średnicę-rozmiar) , silikonowe nakładki na cały paluszek też są, jest też wełna z alpaki czy owcza wandelwohl polska- wszystko można kupić on-line. Pozdrawiam serdecznie

Powrót