Gdzie są moje pieniądze z komunii

Małgorzata Dziedzic

Babska Firma
Ekspert
Moje drogie chciałbym rozwinąć temat, ale najpierw chciałabym znać wasze zdanie. Obecnie jest sezon komunii i odwieczne pytanie „Gdzie są moje pieniądze z komunii?” Co o tym sądzicie jakie macie zdanie oszczędzić, zainwestować, skonsumować ?

Co prawda dzieciw w wieku komunijnym nie mam ale kiedyś usłyszałam zabawny tekst
-Kiedy dostanę moje pieniądze z komunii?
-Jak Twoje dziecko pójdzie do komunii
Mnie to mega rozbawiło ale myślę że przemyślana inwestycja będzie ok oczywiście uwzględniając też obecne marzenia dziecka jeśli nie dostało zbyt wielu prezentów tylko kasę ...

Najlepiej byłoby założyć dziecku konto, składać tam kasę, dać miesięczny limit do wykorzystania póki nieletnie, wręczyć kartę do bankomatu i niech uczy się gospodarzyć. Tylko czy to ma sens jak oprocentowanie w bankach mizerne? Już lepiej sztabkę złota kupić i trzymać.

Tak, tak oczywiście obie podpowiedzi są super.
Myślę, że fajnie byłoby z taką młodą osobą porozmawiać opowiedzieć o różnych alternatywach trochę też spełnić jej marzenia…..🤔
Jeśli chodzi o możliwości ulokowania tych środków to ciekawym rozwiązaniem jest np.
konto dla dziecka, rachunek oszczędnościowy gdzie oprocentowanie może być nawet 8%. Dziecko ma własny podgląd do konta i może obserwować jak mu przyrastają środki, może też mieć własną kartę z wydzieloną kwotą dostępnych środków. Z takiego konta jest także możliwość wykonania przelewu.
W ten sposób za kilka lat łatwo można odpowiedzieć na pytanie „ Gdzie są moje pieniądze z komunii?” Odpowiadając „zobacz kupiłeś sobie np hulajnogę, komputer tu są potwierdzenia przelewu w historii rachunku”.
Ciekawym rozwiązaniem mogą być też monety kolekcjonerskie lub sztabki złota, które mogą mieć bardzo różną wagę, wartość w zależności od zasobności portfela.

A teraz z przymróżeniem oka. A ty dorosła kobietko pamiętasz jakie miałaś marzenia w wieku 9- 10 lat? 😏

Tak, tak oczywiście obie podpowiedzi są super.
Myślę, że fajnie byłoby z taką młodą osobą porozmawiać opowiedzieć o różnych alternatywach trochę też spełnić jej marzenia…..🤔
Jeśli chodzi o możliwości ulokowania tych środków to ciekawym rozwiązaniem jest np.
konto dla dziecka, rachunek oszczędnościowy gdzie oprocentowanie może być nawet 8%. Dziecko ma własny podgląd do konta i może obserwować jak mu przyrastają środki, może też mieć własną kartę z wydzieloną kwotą dostępnych środków. Z takiego konta jest także możliwość wykonania przelewu.
W ten sposób za kilka lat łatwo można odpowiedzieć na pytanie „ Gdzie są moje pieniądze z komunii?” Odpowiadając „zobacz kupiłeś sobie np hulajnogę, komputer tu są potwierdzenia przelewu w historii rachunku”.
Ciekawym rozwiązaniem mogą być też monety kolekcjonerskie lub sztabki złota, które mogą mieć bardzo różną wagę, wartość w zależności od zasobności portfela.

A teraz z przymróżeniem oka. A ty dorosła kobietko pamiętasz jakie miałaś marzenia w wieku 9- 10 lat? 😏
Moim marzeniem to było kupic coca-colę i iść do kina 🤣 kiedyś to były czasy 😁 I wymagania jakies takie mniejsze.

Powrót